Over mij

Wie zit er toch achter Braxare?! Nou dat zal ik u vertellen, ik ben Mathys Brouwer, opgegroeid in Friesland. Ik ben een vlotte vertaler met veel energie en passie en sta altijd voor u klaar. Het is mijn doel zo goed te worden dat ik net als mijn schoonvader 40 jaar kan werken als vertaler.

 

Na het met goed gevolg doorlopen en afronden van het gymnasium aan het Drachtster Lyceum, ben ik Midden-Oosten Studies gaan studeren in Groningen. Daar heb ik veel kennis opgedaan over het Midden-Oosten; met name over de culturen en het Arabisch. Na de succesvolle afronding van mijn Bachelor Midden-Oosten studies, wou ik meer met taal gaan doen. Het onderwerp vertaling kwam tijdens die studie al een paar keer aan bod en dat smaakte naar meer.

 

De daaropvolgende twee jaar heb ik aan de KU Leuven in Antwerpen gestudeerd en heb daar de Master in het vertalen succesvol afgerond. Het onderwerp van mijn masterthesis was “niet-professionele vertaling in de stad”. Daarbij moet u denken aan allerlei teksten die men daar vinden kan: van briefjes op winkeldeuren, in etalages en menukaarten in restaurants, etc.

 

Eén van de grappigste vertalingen die ik tegenkwam – en die het belang van een goede vertaler nog maar eens onderstreept – was: “on the sheet fried fish”. Letterlijk een op een vel papier gebakken vis. Die vis sla ik toch maar over geloof ik. Er had natuurlijk “on the skin fried fish” moeten staan; op de huid gebakken vis – kijk dat klinkt veel lekkerder. Deze vertaling behoorde zeker niet tot het “neusje van de zalm”. Ook zo’n grappige uitdrukking; wist u dat men dat vroeger letterlijk bedoelde? Het kleine stukje direct onder de bek werd als het beste stukje van de vis beschouwd. Neem een kijkje op de Facebookpagina van Braxare voor leuke taalweetjes, bijzondere woorden en hun herkomst, wat een vertaler zoal doet en meer.

 

Naast mijn passie voor vertalen, zijn er nog andere dingen die ik erg leuk vind om te doen. Bijna iedere zaterdag ben ik te vinden op korenmolen ’t Lam in Woudsend waar ik de opleiding tot vrijwillig (beroeps)molenaar volg en diverse soorten biologische bakmixen, meel en bloem maak. Verder houd ik met name van broodbakken maar zo nu en dan een lastig koekje bakken (of taart wanneer er wat te vieren valt) vind ik ook een leuke uitdaging. Ook, het kan bijna ook niet anders, lees ik erg graag en kom ik graag in musea en antiquariaten (op zoek naar mooie oude molenboeken), maak ik muziek (slagwerk) en tot slot ben ik gek op koken, tuinieren en planten. Mocht u nog meer over mij willen lezen dan kunt u hier mijn cv bekijken.